Udflytning
Udflytning til Nørremark skete i årene 1793-94. Otte af Ulkebøls i alt 15 udflyttergårde blev lagt ved kysten langs den nuværende Nørremark mellem Bagmose og Arnkil Skov.
Før udskiftningen blev markerne langs vejen til Arnkil drevet af gårdene i det gamle Ulkebøl. I den nordlige del af Nørremark, Ulkebølskov (tidligere også kaldet “over og neden skov”), var skoven helt ryddet. Længere mod syd var rester af skove som Moseskoven, som dengang hed Koldmose, og en bræmme af kystskov, også kaldet Bønderskove. Der var Havskoven, hvor der var 34 lodsejere og en lille skov lidt mod nord, hvor der var fire lodsejere. De var blevet sparet, så de kunne give brændsel, tømmer og udnyttes til jagt. Ulkebøl Nørremark gik ned til Nørremark 5, “Bagmose”.
Ved udflytningen blev de yderste tre gårde større end de andre, da det var afdrevet skov, og nogle af jordene var af lettere kvalitet. Udflytningen skete ved lodtrækning i det gamle Ulkebøl. Ikke alle var lige glade for at flytte, særlig ikke dem, der lå længst borte. Afstandene var efter datidens forhold store, og vejene var ikke for gode. Der var langt til de få handlende, man havde dengang.
Den største mangel var en smedje. Ved udflytningen i 1794 blev der udlagt et “smedeland” på 8,3523 ha. 19 landmænd fra Ulkebølskov og Nørremark, samt enkelte andre, blev boelsejere og stillede jorden til rådighed for smeden. Derfor overtalte man omkring 1799 smeden Iwer Jensen, Bjørnemosen 3, til at flytte til Nørremark 8, Gaasbæk. Smedjen blev nedlagt i 1945.
Vejen
Den oprindelige vej gik fra Ulkebøldam mellem Hans Christensens ejendom, i dag Ulkebøldam 3, og Peter Jørgensens ejendom, Ulkebøldam 7, op over cykelbroen til den gamle vej til Ormstoft, ned over Bagmoses mark øst om Bagmoses skov, derefter mod nord til Arnkil Skov. Den slog mange små sving.
I begyndelsen af 1940’erne blev vejen rettet ud fra Ulkebøldam til Gaasbæk. Man skar et stykke af Bagmoses skov.
Vejen havde hegn på begge sider. Det gjorde, at man i marts måned 1947 var indelukket af sne i 28 dage. Man skovlede sne hver dag, men det føg til hver nat. Mælken måtte køres over markerne til Sønderborg. I 1955-56 ryddede man hegnene på begge sider og lagde asfalt på, det var en stor forbedring. Man brugte vejtromlen fra Ulkebøl til at trække hegnet op.
Den største omvæltning på Nørremark var anlæggelsen af Sønderborg Lufthavn på Veesbæk i 1968. Det gjorde, at en kommende udbygning med parcelhuse blev opgivet på grund af “støjcigaren”. Derefter blev vejen fra Gaasbæk til lufthavnen lavet bredere og rettet ud med blødere sving.
I 2008 vedtog Sønderborg Byråd at anlægge en cykelsti fra Tvedmark til lufthavnen. Der er mange, der cykler på vejen, og trafikken er ret stærk. I første omgang skulle den ligge på østsiden af vejen, men på grund af protest fra fire lodsejere, som ville få beskåret deres haver, blev den flyttet til vestsiden.
Vand
Oprindeligt havde alle gårde og huse deres egen brønd, men det begyndte at knibe med vandforsyningen, da besætningerne gradvis blev større. I 1974 blev Jes Iversen, Vranglandgaard, og Helmer Sander-Larsen, Saxgaard, enige om at søge Kær Vandværk om tilslutning. Kær Vandværk var positivt indstillet. Man blev enige om, at hele Kær Halvø skulle tilsluttes.
En del af lodsejerne mødtes på Saxgaard, hvor man blev enige om at prøve, om der var stemning for tilslutning. Lodsejerne skulle selv betale ledningsnettet, men vandværket ville stå for arbejdet. Næsten alle blev tilsluttet med det samme, senere kom resten til.
Ledninger
Før i tiden var der elmaster på vestsiden af vejen og telefonmaster på østsiden. Nu er det hele lagt i jorden. Der ligger nu el-, telefon-, vand- og lyslederledninger.
Skov og strand
Før lufthavnen blev anlagt, var der ca. 1 km skov langs med øststranden, delt i to skove, de såkaldte bønderskove. De var inddelt i mange lodder, som tilhørte hver et landbrug. Skoven blev ryddet, da lufthavnen blev anlagt.
Langs med stranden ligger der stensætninger ud i vandet, hvor skellet er mellem de forskellige gårde.
Kilde: Gårde og ældre huse på Kær Halvø af Helmer Sander-Larsen, Lokalhistorisk Arkiv Ulkebøl.
Klik på billedet for at forstørre