Kvinden som forelskede sig i en ukrainsk soldat
Under krigshandlingerne på østfronten tog tyskerne mange fanger fra alle dele af det russiske rige – heriblandt også Ukraine. Nogle af disse fanger blev transporteret til Sønderjylland. De blev indkvarteret på gårdene og skulle arbejde for de lokale bønder. I de fleste tilfælde blev de behandlet godt af lokalbefolkningen, men ikke altid af de tyske vagter.
Omkring 8.000 krigsfanger blev sendt til Sønderjylland fra 1914 til 1920. De var hovedsageligt beskæftiget i landbruget. Der var strenge forordninger mod samkvem med krigsfangerne, men dem brød sønderjyderne af og til.
Viste det tyske vagtmandskab barmhjertighed, så var det afgang mod østfronten. Mange flygtede både til Danmark og hjem mod deres fædreland.
De fanger, som var tilbage efter 1920 på gårdene, forsvandt lige så stille – ingen ved rigtigt hvordan de kom hjem.
Kærlighed – strengt forbudt
Piger, der havde haft et kærlighedsforhold til en krigsfange, blev ofte udstødt af både samfundet og af familien. Enkelte sønderjyske piger flygtede også med russiske flygtninge.
Opdagede myndighederne et sådant forhold, blev det straffet med fængsel.
Maries historie
En af dem, der trodsede forbuddet om samkvem med krigsfangerne, var Marie Hansen (1899-1980). Hun var datter af Peter Thorvald Wigand Hansen, Bjørnemosen 4.
Hun traf den ukrainske soldat, Fyodor Morozovs, og forelskede sig i ham. Efter genforeningen i 1920 rejste hun sammen med ham til Ukraine. De blev gift inden afrejsen fra Ulkebøl og boede resten af deres liv i Donetsk i Ukraine.
I 1955 døde Maries ægtemand. Ingen i hendes familie vidste noget om hendes historie, fordi det var forfærdelige tider under det kommunistiske regime. Først da hun var gammel, fortalte hun sin historie til sit barnebarn Lyuba og gav hende de dokumenter, hun havde. Heraf kan man se, at hun blev russisk statsborger i 1928.
Så vidt vides, har hun ikke haft nogen kontakt ned sin danske familie, efter hun kom til Ukraine. Hun har slægtninge og efterkommere, som bor i Karpaterbjergene i Ukraine, og Ulkebøl Arkiv har været i forbindelse med dem. Der er også en del familie på Als.
Historien er bragt i “Arkiv-Nyt”, januar 2019
Klik på billederne for at forstørre