Fra landbrug til frugtavl gennem fire generationer
Gårdens ejere kendes tilbage til 1601 og i en familiekrønike fra 1800-tallet berettes om anlæggelse af en æblehave; men i de omhyggelige regnskaber man også kan finde i krøniken, er der ingen poster, der oplyser om indtægter fra æblesalg.
I 1894 købte Maria Catharina og Peter Petersen Hestehavegård, der havde et areal på ca. 30 hektar. De drev den fra starten som almindeligt landbrug og begyndte frugtavlen med plantning af omkring tre hektar frugttræer.
Anden og tredje generation
Den ældste søn, Mathias, overtog gården i 1936. Den yngre bror, Jørgen, der også havde deltaget i driften, etablerede året efter sin egen plantage på Arnkilsmaj 13.
Fra Hestehavegård blev omkring seks hektar frastykket og lagt til den nye plantage, der fik et samlet areal på 14 hektar. Jørgens plantage fik navnet “Hestehave Frugtplantage“.
På Hestehavegård blev arealet med frugttræer udvidet løbende, og i 1966/67 stoppede landbrugsdriften. De sidste dyr blev solgt, hvorefter man koncentrerede sig om frugtavlen. På det tidspunkt havde tredje generation taget over. Mathias Petersens sønner, Svend og Erik, drev Hestehavegård videre i fællesskab og udvidede med køb af nabogrunden.
I 1980 blev Erik eneejer, da han købte Svends andel. I stedet købte Svend sin farbror Jørgens plantage på Arnkilsmaj.
Fjerde generation
I 2002 syntes Erik, efter at have været frugtavler i 37 år, at presset var for stort, og det var svært at følge med i alt det nye om beskæring, måder at plante på og regler om sprøjtegifte og sygdomsbekæmpelse. Derfor overgik plantagen til sønnen Henrik, der lagde frugtplantagen sammen med Folehave 1, hvor han havde fire hektar med æbler. Derved blev det samlede areal på i alt 25 hektar.
Henrik havde fået sin uddannelse på Fyn, og det havde hele tiden ligget i luften, at han en dag skulle overtage gården.
Afsætning
I mange år blev frugterne solgt på den måde, at man med hestevogn, og senere med bil, selv kørte ud til købmænd og grønthandlere. Desuden havde man en vogn med, når der var torvedag i Sønderborg.
Med den stigende produktion indgik man i 1968 et samarbejde med GASA og solgte herigennem størstedelen af produktionen. Fra 1999 til 2007 samarbejdede Henrik med Dansk Kernefrugt.
Samtidig steg salget til private fra deres egen gårdbutik, og det udgør nu størstedelen af den samlede omsætning.
Salg fra frugtplantagen
I mange år har man kunnet købe frugt i butikken, og i blomme- og kirsebærsæsonen har man selv kunnet plukke frugterne direkte fra træerne. Siden er udvalget i butikken udvidet med jordbær, kartofler og mange forskellige grøntsager.
Æblevin
I 2017 opførte Hestehavegård sit eget vineri, efter at Hestehavegårds æblevin fik førstepladsen, da Sønderborg Iværksætter-pris 2016 blev uddelt.
Kilde: Frugt og grønt i Ulkebøl Sogn
Klik på billederne for at forstørre